Opleidingen

Duikopleiding PADI of CMAS?

Kan ik het beste een duikcursus PADI of een duikcursus CMAS volgen in Nederland?
Dit is een vraag die bij veel mensen leeft, daarom zullen we proberen er een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

De keuze voor een duikcursus CMAS of PADI wordt niet bepaald door de kwaliteit van de duikcursus. Deze is in beide gevallen goed. Sterker nog in Europa zijn de duikopleidingen gelijk getrokken, zodat brevetten onderling uitwisselbaar zijn.

Wat is dan wel het verschil tussen een duikcursus PADI en een duikcursus CMAS?
Het grote verschil zit hem in de organisatie. PADI (Professional Association of Diving Instructors) is een organisatie van instructeurs. Met andere woorden de instructeurs zijn hierbij aangesloten, niet de duikers. Bij de CMAS en de Nederlandse vertegenwoordiger daarvan de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond), zijn de duikers lid van de bond. Een aantal van deze duikers hebben zich bekwaamd tot instructeur en geven binnen verenigingen les.

Wij, als Onderwatersportclub Gorinchem, hebben ons aangesloten bij de NOB. Onze leden zijn dus ook allemaal lid van de NOB. Dat biedt ons een aantal voordelen op het gebied van informatie-uitwisseling, belangenbehartiging en verzekering.

De fundamentele vraag is, wat zoek je? Zoek je een vereniging of zoek je alleen een duikcursus? In het eerste geval ben je bij ons aan het juiste adres. In het tweede geval kan je ook naar een duikschool.

De reden dat de meeste van onze leden lid zijn en blijven van onze vereniging ligt in het plezier dat wij beleven om samen dingen te gaan doen. Daarbij valt te denken aan in het weekend duiken in Zeeland of duikvakanties naar Egypte, Bali en noem maar op, maar ook in het ontvangen en geven van instructie. Het delen van ervaringen en plezier is het belangrijkst vereniging.

Wil je meer weten, neem gerust contact op via de contact pagina. Wil je na het lezen van de informatie lid worden, kom dan langs op een trainingsavond en neem bijgevoegde ingevulde formulieren mee.

 

Aanmelding OSCG Versie 2024 Pdf
PDF – 292,2 KB 80 downloads

1* NOB – Open water diver

Duiken is niet moeilijk, maar je moet wel een paar dingen leren en kennen om dit veilig te doen. Deze opleiding leert je om veilig te duiken met een buddy met minimaal hetzelfde niveau. Er zijn een paar beperkingen:

  • Niet dieper duiken dan 20 meter
  • Niet in getijdenwater (stroming)
  • Niet voorbij decompressiegrenzen

Beperkingen zijn nooit leuk, maar in de cursus zul je begrijpen waarom deze zo gesteld zijn en ook ontdekken dat je ondanks deze beperkingen al erg leuk kunt duiken in Nederlandse en buitenlandse wateren.

 

Leerdoelen

Zelfstandig duiken met buddy tot max. 20m diepte.

Overal ter wereld duiken!

Waar je ook ter wereld je wilt gaan duiken, jouw duikbrevet is geldig. De internationale benaming voor het NOB 1*-brevet is Open Water Diver, handig als je ook in het buitenland wilt gaan duiken!

Wil je verder?

Bekijk dan onze 2* opleiding.

 

Wat heb jij nodig?

Voor leden die nog geen duikspullen en brevet hebben stelt OSCG beperkte leen sets ter beschikking voor in het zwembad. Als wij naar het buitenwater gaan word er verwacht dat jij jou eigen spullen aanschaft.

 

Wat kost duiken?

wat kost duiken, dit is een vraag die wij vaak krijgen en natuurlijk een logische vraag. het antwoord is lastig er is niet een bedrag wat een standard duik uitrusting kost. binnen de duiksport bestaan er veel merken en verschillen in duikspullen. en dan hebben wij het nog niet over de 2e hands markt. jij kan een Nieuwe duik uitrusting kopen voor 1500 euro of voor 3000 euro dit is afhankelijk van welke type en merk jij jou spullen koopt.

gemiddeld zeggen wij als jij alles nieuwe wilt kopen hou dan ongeveer rekening met 1700 euro.


2* opleiding Inhoud

Na het behalen van je 1* brevet heb je al heel wat duiken gemaakt. wil je nu ook wel eens de grenzen gaan verleggen. Bijvoorbeeld eens ‘s nachts duiken en te ontdekken dat er dan een heel ander leven onder water is, of in stromend water met weer een heel eigen biologie.

 

Leerdoelen

Zelfstandig duiken onder gevarieerde omstandigheden, en tijdens de opleiding gaan we dieper in op hoe jij je buddy kunt helpen in onverwachte situaties. Wij hopen dat je dit dan ook nooit nodig hebt in de praktijk.

 

 

Ingang niveau

  • Heb jij minimaal 20 duiken in het buitenwater gemaakt (je duiken die je voor je 1*-opleiding hebt gemaakt tellen én die je tijdens deze opleiding maakt tellen ook mee)
  • Ben je 15 jaar of ouder
  • Heb jij je 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald

3* Opleiding

 

De 3* opleiding geeft je een verdieping van kennis en vaardigheden. Zo leer je om duiken te organiseren en te leiden, je gaat dieper in op de achtergronden van bijvoorbeeld decompressie en duikveiligheid. Als 3* duiker kun je alle duik omstandigheden aan.

 

Duikers begeleiden

In deze opleiding leer je hoe je duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval.

 

Om de duikcursus te volgen:

  • Ben je 18 jaar of ouder
  • Heb jij je 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald
  • Ben je bevoegd om tot 30m te duiken (On-topspecialisatie)

Jouw instructeur kan je brevet aanvragen als je minimaal 60 duiken in het buitenwater hebt gemaakt. De duiken die je in deze en in je vorige opleiding hebt gemaakt, tellen hierbij mee. Om te borgen dat je duikervaring voldoende divers is, gelden voor de samenstelling van die 60 duiken de volgende regels:

  • ten minste 30 duiken in Nederlands water
  • ten minste 10 duiken dieper dan 20 meter
  • ten minste 5 nachtduiken
  • ten minste 8 getijdenwaterduiken
  • ten minste 7 duiken onder moeilijkere omstandigheden, waarbij je de keuze hebt uit:
    • in water kouder dan 10 graden
    • in water waarbij het zicht minder is dan 2 meter
    • in getijdenwater

 

Daarnaast moet je bij je instructeur laten zien dat jij vaardig bent in reanimatie en in het toedienen van zuurstof. Je instructeur weet welke vaardigheidsbewijzen we erkennen. Dat vaardigheidsbewijs mag niet ouder zijn dan een jaar.


snorkelen

Snorkelen is een leuke activiteit om te genieten van het onderwaterleven. Rustig hangend aan de oppervlakte en kijken naar wat er allemaal onder water te zien is. Maar waar let je nu eigenlijk op tijdens het snorkelen? 

Bij ons leer jij waar jij op moet letten hoe maak jij een goede hoekduik en wat is een goede zwemtechniek, maar het belangrijkste is hoe doe jij dit veilig. 

September starten de snorkellessen bij Oscg weer, wil jij ook leren snorkelen schrijf je dan snel in of kom een keer kijken op een vrijdag avond. 

 

Snorkel Cursus

binnen Oscg geven onze instructeurs regelmatig snorkel cursussen, leuk voor je klas of als bedrijfsuitje. Onze cursussen zijn altijd maatwerk stuur ons daarom een mail en vraag vrijblijvend naar de opties. 

Specialisaties en inschaling

Wil je één van de specialisaties volgen die OSCG organiseert maar heb je een brevet van een andere organisatie? Geen probleem! 

De volgende brevetten staan gelijk aan elkaar, zo kun je kijken welke specialisatie je kunt volgen:

  • 1*-brevet = Open Water Diver.
  • 2*-brevet = Advanced Open Water Diver.
  • 3*-brevet = Dive Master.

Heb je jouw duikbrevet bij een andere organisatie gehaald? Dan kan je daar bij de NOB mee verder.
Bekijk hier de inschalingstabel.

*Alle duikopleidingen zijn alleen beschikbaar met een lidmaatschap.